Whó run the creative world? Madwomen!

Door Hannah Bonset op 05 mrt, 2020

Wacht, wat?! Maar 13% van de Nederlandse creatieven is vrouw? Niet als het aan ons vrouwelijk team (jaja, ínclusief vrouwelijk directeur Elif) van Branding A Better World ligt! Elif: “De wereld zou alleen maar leuker en beter worden als wij vrouwen ook meer in het creatieve proces betrokken worden, en deel gaan nemen. Er is juist zoveel talent: zonde dat dit nu nog niet altijd gezien wordt.”

© Fotograaf: Claire van der Poel. Pakken van Bonne Suits: uniforme, gender-neutrale kostuums gemaakt in maten voor alle mannen en vrouwen van XXXS tot XXL.

Waar is de balans?

Oké, even wat (shocking) feiten en cijfers op een rijtje. Uit een onderzoek van Jean Grow, professor aan de universiteit van Marquette, blijkt dat wereldwijd maar 23% van de creatieven in de reclame- en mediawereld vrouw is, waarvan 16,1% creatief directeur. En in ons eigen land gaat dit zelfs nog een stapje verder: hier is slechts 13% van de creatieven vrouw, waarvan maar 4,9% directeur. Auw.

Als founder van Branding A Better World, dat als marketingcommunicatiebureau zowat volledig bestaat uit vrouwen, is Elif verbaasd. “Hoe kan het zijn dat we anno 2020 met onze sector zó ver achterlopen? Iedereen is het er inmiddels volgens mij wel over eens dat creatief werk net zo goed door vrouwen als mannen gemaakt kan worden.” Ook voor onze designer Jasmijn is dit vreemd: ”Tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam zag je dat zo’n 80% vrouw was en 20% man. Toch blijkt nu dat veel te weinig van deze creatieve talenten doordringen. En degene die het lukt zijn kennelijk vaak man. Ik begrijp daar helemaal niets van.”

 

De voordelen van vrouwen in de creatieve sector

Graag meer vrouwen in de creatieve sector dus. Want de voordelen hiervan zijn eindeloos. De meeste aankoopbeslissingen worden door vrouwen gemaakt, vrouwen zijn ontvankelijker voor marketingcommunicatie én bovendien bestaat de helft van de wereldbevolking uit vrouwen: nogal een gemiste kans om deze vrouwendoelgroep niet te bedienen. En wie kan de juiste tone of voice hiervoor nou beter vinden dan andere vrouwelijke creatieven?

 

Branding A Better World: Madwomen met een missie

Bye Madmen, hello Madwomen. Wij zijn super trots dat we, als creatief Nederlands impactbureau met een vrouw aan het hoofd, bij die schamele 4,9% horen! Daarom introduceren we rondom Internationale Vrouwendag op 8 maart ons Madwomen concept, deze week ook te lezen in Fonk Magazine. Missie: de dynamiek en balans brengen in deze door Mad Men gedomineerde industrie. Want, zoals een wijs man bij Apple ooit zei, “The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do”. Precies Steve, wij zijn mad crazy genoeg om in de reclamewereld te werken én daarmee ook nog de wereld te willen verbeteren!

 

Branding A Better World roept alle vrouwelijke creatieven op om zich zichtbaar te maken als Mad Women, geïnspireerd op de Mad Men die jarenlang de industrie domineerden. De serie – bestaande uit inspirerende vrouwen in de creatieve sector – zal op 8 maart op Internationale Vrouwendag worden afgetrapt. Hiermee willen we andere jonge vrouwen laten zien dat het echt mogelijk is om het te maken als vrouw in de creatieve sector.

 

Het artikel in Fonk vind je via deze link.

 

Bronnen:

Jean Grow, University of Marquette: https://nieuws.nl/economie/20180601/schokkend-dit-is-het-gevolg-van-weinig-vrouwen-in-de-reclamewereld/

Adformatie: https://www.adformatie.nl/contentmarketing/de-vrouw-als-marketingpotentieel

 

 

Anderen lazen ook

BABW zet zich in voor vrouwelijk ondernemerschap in ontwikkelingsland

 

Categorie: brand-social-impact

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons