Strategie

Wat is purpose marketing?

Purpose marketing is een term die je als communicatie-expert waarschijnlijk steeds vaker om je heen hoort vallen. De drive onder marketeers om aan purpose-driven marketing te doen is afgelopen jaar weer sterk gegroeid: maar liefst 70% zegt dat zijn of haar organisatie al een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Met de komst van corona lijkt het belang ervan dus alleen nog maar sterker toegenomen. Maar hoe ziet purpose marketing er nou precies uit volgens ons, en hoe geef je hier een sterke, creatieve invulling aan?

Minder roepen

meer doen!

Purpose marketing: minder roepen, meer doen!

Voor wie het toch gemist heeft: purpose marketing is in a nutshell de rol en maatschappelijke verantwoordelijkheid die je als organisatie inneemt voor een betere wereld, en het communiceren hierover. Je misschien ook wel beter bekend als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO). Maar hoe neem je als merk nou die maatschappelijke rol in op een manier die creatief en geloofwaardig is, en ook nog eens bij je merk past?

Ons motto is: minder roepen, meer doen. Dat wil zeggen, niet alleen helder voor ogen hebben wat je met je merk wil bijdragen aan een betere wereld, maar ook daadwerkelijk die extra stap willen zetten. Impact maken en een echte bijdrage leveren aan een maatschappelijk probleem. Iets dat naar ons idee steeds meer mag gebeuren!

Gelukkig zijn er genoeg merken die niet alleen willen zeggen, maar vooral ook willen doen. Voor deze merken gaan wij maar al te graag aan de slag, en zetten we het merk centraal in het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door middel van onze Brand Social Impact methode gaan wij eerst op zoek naar de ‘why’ – dat wil zeggen de kern – van jouw merk. Vanuit de core business van jouw bedrijf kijken we vervolgens hoe we purpose kunnen verbinden aan concrete acties met impact.

Want zoals de bekende woorden uit de TED-talk van Simon Sinek luiden: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.” Wil je purpose marketing succesvol toepassen dan is het belangrijk dat je als merk ook weet waar je voor staat om het in te kunnen zetten met de juiste, oprechte bedoelingen. Pas dan heeft purpose marketing effect.

Purpose marketing voorbeelden met

Brand Social Impact

Margriet

Belbuddy’s

Initiatieven met purpose ontwikkelen is iets dat wij al voor veel merken deden. Zo ook voor magazine Margriet met de ‘Margriet Belbuddy’s’ campagne. We lanceerden een campagne rondom het thema eenzaamheid onder jongvolwassenen in de Week tegen Eenzaamheid. Hierbij draaiden we de rollen om: in plaats van jongeren die zich inzetten om ouderen te helpen, werden Margriet lezeressen met levenservaring ingezet als belbuddy’s om jongeren te helpen. De hele maand oktober konden jongeren bellen met een Margriet belbuddy voor een luisterend oor. Zo doorbraken we het taboe rondom eenzaamheid onder jongvolwassenen, en genereerden we daarmee positieve impact en een herpositionering voor Margriet als merk.

hoe wil jij je merk versterken?(Vereist)

People Planet Profit.
People Planet Profit.
People Planet Profit.