3 redenen waarom ieder bedrijf een

duurzaamheidsstrategie moet hebben

Duurzaamheid is binnen het bedrijfsleven niet meer weg te denken. Organisaties die alleen maar op winst uit zijn en hun maatschappelijke rol niet nemen, kunnen tegenwoordig beslist rekenen op kritiek. Natuurlijk, je omzet is belangrijk. Maar de aarde waarop we leven moet wel gezond blijven om jouw bedrijf te kunnen laten bestaan. Bovendien kunnen duurzaamheid en omzet hand in hand gaan. Sterker nog, duurzaamheid is de toekomst, dus een goede duurzaamheidsstrategie komt je omzet uiteindelijk alleen maar ten goede. Win win! Voor je bedrijf, en voor de wereld.

Het hebben van een duurzaamheidsstrategie is dus essentieel voor een succesvolle bedrijfsstrategie. Maar waarom eigenlijk precies? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet. Doe je met je merk al veel aan duurzaamheid?* Top! Wil je nog meer doen, of twijfel je misschien nog? Lees snel verder.

*Onder duurzaamheid verstaan we duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Dus alle activiteiten op het gebied van duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Holding hands together

Reden 1

De maatschappij vraagt erom

Consumenten willen zich betrokken voelen bij de merken waar zij van kopen of afnemen. Het gevoel hebben dat ze een verschil maken wanneer ze voor jouw bedrijf kiezen. Millennials (generatie Y) zijn op dit moment de grootste groep mensen ter wereld. En zij vinden duurzaamheid enorm belangrijk. Om over de generatie na hun (generatie Z) nog maar niet te spreken: zij bekommeren zich nog meer om duurzaamheid. Deze generaties nemen geen genoegen meer met mooie woorden, maar willen actie zien. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 90% van de millennial-consumenten vindt dat bedrijven de plicht hebben om sociale en milieukwesties aan te pakken? 56% hiervan wil zelfs niet kopen van merken die niet sociaal of duurzaam betrokken zijn¹. Niet mis!

Van bedrijven wordt dus verwacht, of zeg maar gerust geëist, dat zij hun rol nemen en maatschappelijke meerwaarde creëren. Alleen over goede producten of diensten beschikken is niet meer genoeg. Je producten en diensten moeten ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Een duurzaamheidsstrategie is hierbij cruciaal. Neem bijvoorbeeld merken als Tony’s Chocolonely of Patagonia: zij zien duurzaamheid niet als een los onderdeel van de bedrijfsvoering, maar als onderdeel van de hele strategie.

90% van de millennial-consumenten vindt dat bedrijven de plicht hebben om sociale en milieukwesties aan te pakken

Niet alleen de consument verwacht een duurzaam beleid van bedrijven. Ook eventuele werknemers en investeerders hechten veel waarde aan de mate van duurzaamheid binnen jouw bedrijf. Millennials willen niet alleen maar werken voor een hoog salaris of mooie titel. Ze willen banen met een doel. En betekenis. Kortom: ze willen dat hun werk een bijdrage levert aan een betere wereld.

Zo wil 49% van de millennials zelfs alleen werken voor organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving¹. Ben je niet duurzaam als bedrijf, dan loop je deze talenten mis. Bovendien zijn medewerkers gemotiveerder en trotser op de organisatie waarvoor zij werken wanneer deze maatschappelijk betrokken is. Dus, waar wacht je nog op? Maak ze trots!

Reden 2

Het maakt je aantrekkelijk voor nieuwe werknemers en investeerders

40% van de millennials wil alleen werken voor organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving

Reden 3

Het vergroot je merkwaarde en creëert nieuwe business opportunities

Last but not least: een duurzaamheidsstrategie is ook goed voor de business. Doordat je een nieuwe en bredere markt aanspreekt, creëer je nieuwe kansen waarmee je het marktaandeel van je bedrijf kan laten groeien. Tot grote tevredenheid van je stakeholders. Bovendien hebben jouw duurzame activiteiten ook een positief effect op je bedrijfsreputatie en je merkwaarde.

Consumenten zijn bereid om meer te betalen voor een product van een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zo blijkt uit onderzoek van 1. Neem je duurzaamheid op in je businessmodel, dan zul je dus blijvend concurrentievoordeel genieten. En blijf je relevant en zichtbaar.

hoe wil jij je merk versterken?(Vereist)

People Planet Profit.
People Planet Profit.
People Planet Profit.