Carol Pearson bedacht modellen om de 12 archetypen die psychiater Carl Jung bedacht voor mensen, ook toe te passen op merken. Zodra je jouw merkpersoonlijkheid hebt ontdekt, wordt het een stuk makkelijker om keuzes te maken over o.a. je positionering, kernwaarden, toon en beeldtaal. Een merk met de persoonlijkheid “rebel” zal bijvoorbeeld een andere toon hanteren dan de persoonlijkheid “de wijze”.
Een merkpersoonlijkheid is een fijn startpunt dat je kunt doorvertalen naar wat je als merk doet en hoe je communiceert.
Dat een merk archetype goed werkt om je merkdentiteit te bepalen en door te vertalen, blijkt ook uit onderzoek. Merken met een duidelijk archetype trekken makkelijker klanten en werknemers aan, hebben meer loyale klanten en hoeven minder te concurreren op prijs. Nóg een reden om hiermee aan de slag te gaan!
Welke 12 merkpersoonlijkheden er zijn, zie je hieronder terug. We noemen bij elk archetype het belangrijkste kenmerk, het bijpassende verlangen én voorbeelden van merken die bij dit archetype passen.
Elke merkpersoonlijkheid communiceert op een andere manier. Je zult als rebel bijvoorbeeld andere content maken dan als onschuldige. Waar je als rebel bewust dingen anders doet en niet bang bent de regels te doorbreken, zal je als onschuldige eerder binnen de lijntjes kleuren. Het is maar net wat bij jouw merk en kernwaarden past.
Een goed voorbeeld van een merkarchetype zie je bij HEMA. Wie kent deze oer-Hollandse winkelketen niet? HEMA staat bekend als de winkel waar iedereen voor elk budget terechtkan. Hun marketing straalt geen grootsheid en luxe uit. Eerder toegankelijkheid en ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.
HEMA is qua hoofd archetype dan ook ‘de gewone mens’. De persoon bij wie je je altijd vertrouwd voelt en bij wie je je niet beter hoeft voor te doen. Maar soms maken ze ook gebruik van een sub archetype, zoals de joker. Hun inhaker rondom de crompouce-trend sluit daar goed op aan:
Een ander voorbeeld is BNNVARA. Deze omroep straalt één en al rebelsheid uit. Dat blijkt uit hun beeldtaal (de intro waarin een barst op het scherm verschijnt), maar ook uit alles wat ze doen. Met hun programma’s doorbreken ze vaak taboes. Kijk maar naar Spuiten en Slikken of Vier Handen Op Eén Buik. Hun concepten, tone of voice en de opvallende kleur rood past daar goed bij.