Sustainable branding: zet jouw duurzame merk met 7 tips op de kaart

Als duurzaam merk kun je het wel van de daken schreeuwen. Jij hebt een groene missie. Daar sta je voor en dat draag je graag uit. Maar tegelijkertijd zijn consumenten ook sceptisch door de vele greenwashing tegenwoordig. Hoe laat je zien dat jij het écht duurzaam aanpakt? Oftewel: hoe pak je sustainable branding goed aan? Deze 7 tips helpen je op weg.

Holding hands together

Sustainable branding: wat is het en waarom is het belangrijk?

Sustainable branding houdt in dat je in al je marketinguitingen laat zien wat jouw merk én je product of dienst duurzaam maakt. Je benadrukt dus expliciet hoe klanten een duurzamere keuze maken door voor jouw merk te kiezen. 

Waarom dat zo belangrijk is? Steeds meer consumenten vinden duurzaamheid een belangrijk aspect als zij een product of dienst aanschaffen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatverandering én ons bewustzijn daarvan. Uit onderzoek van Business Wire blijkt dat maar liefst 60% van de consumenten duurzaamheid als een belangrijk criterium ziet bij aankoopbeslissingen. 

Daarom is het extra belangrijk om te laten zien wát jij als merk duurzaam aanpakt en hóe je dat doet. Let wel: als duurzaam merk ben je niet duurzaam omdat je consumenten dat verwachten. Idealiter pak je dingen duurzaam aan omdat dat onderdeel is van jouw missie. Dát wil je duidelijk naar voren laten komen in alles wat je zegt, doet en uitstraalt. Sustainable branding helpt je daarbij.

Hoe pak je sustainable branding aan?

Een sterke merkidentiteit creëren als duurzaam merk vraagt om een goed verhaal mét bewijs en zichtbaar goede intenties. Consumenten zijn – door de vele greenwashing– sceptisch als het op duurzaamheidsclaims aankomt. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 55% van hun ondervraagde Nederlandse consumenten vermoedt dat fabrikanten misleidende groene informatie op hun verpakking plaatsen. Maar 8% gelooft dat de claims waar zijn.

Dat alles is gek. Je kent vast wel de merken die specifiek voor groen kiezen als huisstijlkleur, in de hoop zo duurzaamheid uit te stralen. Of de merken die zelfbedachte keurmerken op hun verpakkingen plaatsen om de consument te misleiden. Dát is greenwashing, en daar wil je je als oprecht duurzaam merk zéker niet schuldig aan maken.

7 tips voor succesvolle sustainable branding

1. Maak je duurzame acties concreet

Elk merk kan zeggen duurzaam bezig te zijn. Maar consumenten geloven je niet zomaar op je blauwe ogen. Daarom is het belangrijk om concreet te maken wat je doet aan duurzaamheid, hoe je dat doet en welke impact dat heeft. Zet die informatie op je site, op je producten, vertel erover, laat het zien. Hoe concreter je het maakt, hoe beter!

Daarbij kun je denken aan allerlei soorten verduurzamingsacties. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel CO2, water, plastic, etc. wordt er bespaard met jouw producten, diensten of manier van werken? 
  • In welke mate hebben mensen een eerlijker loon gekregen door jouw product?
  • Hoeveel afval heb je hergebruikt?
  • Hoeveel winst heb je gedoneerd aan goede doelen of andere projecten?
  • Op welke manieren zet je je in voor milieubescherming of goede doelen
  • Hoeveel kleiner wordt de voetafdruk van consumenten als zij jouw product of dienst gebruiken?

 

Voorbeeld: Bambook

Een duurzaam merk dat zijn impact zichtbaar maakt op zijn website, is Bambook. Dit merk verkoopt uitwisbare notitieboekjes. Voor elk verkocht product planten ze een boom. Op hun site staat een teller met het aantal tot nu toe geplante bomen. Zo kun je als consument in één oogopslag hun impact terugzien.

2. Verspreid jouw duurzame verhaal binnen de hele organisatie

We zeiden het net al: consumenten zijn sceptisch als het op sustainable branding aankomt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen grote claims doet, maar vooral heel concreet maakt wat je precies doet. Dat doe je bijvoorbeeld door processen heel duidelijk uit te leggen, toe te lichten waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en ook bewijs aan te dragen dat jouw methode werkt.

Geef die uitleg niet alleen aan klanten, maar zorg er ook voor dat iedereen binnen je organisatie exact weet hoe de processen verlopen. Van copywriter tot klantenservicemedewerker. Laat medewerkers meekijken hoe alles verloopt van het maken van een product tot de aflevering. Dan kan straks iedereen hetzelfde verhaal uitdragen én toelichten hoe het precies zit.

3. Speel in op de behoeften van je doelgroep

Je merkidentiteit is niet alleen het verhaal dat jij graag wilt vertellen. Het is ook belangrijk dat je jouw verhaal afstemt op de doelgroep. Doe daarom uitgebreid onderzoek onder je ideale klanten, zodat je ontdekt waar zij naar op zoek zijn en hoe jij daar (op een oprechte manier) op inspeelt. 

  • Waarom is duurzaamheid voor je doelgroep belangrijk?
  • Wat verwachten zij van een duurzaam product of dienst?
  • Wat betekent duurzaamheid voor hen?
  • Welke kritische vragen hebben ze?

 

Voorbeeld: Happy Soaps

Zo zie je dat Happy Soaps (een merk dat plasticvrije shampoo verkoopt) haar duurzame missie ook doorvertaalt naar de verpakkingsmaterialen. Consumenten die plasticvrije en natuurlijke producten belangrijk vinden, zullen afhaken bij het zien van een plastic verpakking. Zelfs als daar een heel duurzaam product in zit.

Happy Soaps heeft ook hun verpakkingen plasticvrij gemaakt. Het merk verpakt de shampoo bars in doosjes van gerecycled karton. Daarmee is hun claim ‘100% plasticvrij’ terecht. 

4. Wees altijd eerlijk

Consumenten prikken er moeiteloos doorheen als jij een zelfbedacht eco-keurmerk op je verpakking drukt of valse beloftes doet. Vertel dus alleen dingen die je al hebt waargemaakt of nog kunt waarmaken. En het liefst dingen die ook nog te verifiëren zijn.

Natuurlijk kun je ook aangeven dat je naar bepaalde doelen toewerkt. Ook daar is geen woord aan gelogen, zolang je belofte wel realistisch is en je ook écht stappen zet om daarnaartoe te werken. Anders is het een loze kreet. 

5. Werk met andere groene merken

Er komen steeds meer groene merken op de markt. Daar liggen kansen. Laat zien dat jij graag met andere groene merken werkt. Koop bijvoorbeeld voortaan uitwisbare notitieboekjes van Bambook voor klanten in plaats van boekjes van papier. Drink koffie van duurzame merken. Of stuur relaties een duurzaam kerstpakket in plaats van een doos gevuld met boodschappen. 

Zo laat je zien dat duurzaamheid bij jouw merk in alle opzichten vooropstaat. Bovendien kun je samen nog meer mensen bereiken. Als je laat zien dat je met andere gewaardeerde groene merken werkt, worden fans van hun merk misschien ook fans van het jouwe.

6. Werk samen met groene influencers

Influencer-marketing is een belangrijke manier om bekendheid te creëren voor je merk. Als groen merk is het wel cruciaal dat de influencers met wie je werkt niet tegelijkertijd verre-van-groene merken promoten. Dus dat ze daadwerkelijk uitstralen duurzaamheid belangrijk te vinden. 

Kijk of je kunt samenwerken met influencers die meer doen met duurzaamheid. Zij hebben al een groot bereik van mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Bovendien vergroot je met een samenwerking met deze influencers je betrouwbaarheid als merk. Als je jouw naam kunt koppelen aan iemand die wordt gezien als een groene autoriteit, straalt dat positief af op jouw merk.

Het merk Boom Brush (dat duurzame tandenborstels maakt) werkte bijvoorbeeld samen met Elize Been, een zogenaamde “greenfluencer” (een duurzame influencer), om hun missie uit te dragen en de juiste mensen te bereiken.

7. Blijf onderzoeken hoe je nóg duurzamer kunt worden

Hoe goed je ook bezig bent, het kan altijd nóg duurzamer. Wat jij aan verduurzaming doet en blijft doen, bepaalt in hoeverre consumenten jou zien als een duurzaam merk. Blijf daarom kritisch kijken wat je nog beter kunt aanpakken.

Kun je bijvoorbeeld het productieproces verder verduurzamen? De verzendverpakkingen duurzamer maken? Papieren folders vervangen door digitale exemplaren? Enkel nog vegetarische lunches aanbieden in de kantine? Een deel van de winst doneren aan een groen doel? Er is van alles mogelijk.

Oh ja, als je nieuwe duurzame stappen zet, communiceer daar dan ook zeker over. Ook dát draagt bij aan sustainable branding.

Zelf aan de slag met jouw sustainable branding?

Zeker als duurzaam merk met een missie is het heel belangrijk om jouw verhaal goed over de bühne te brengen. Niet met de zoveelste “Wij maken de wereld mooier”-praatjes en vage kreten. Wél met krachtige content, goede verhalen en een sterke strategie. Branding a Better World helpt je daar als branding-bureau voor purpose-driven merken graag bij.

Ben je benieuwd hoe jouw merk nog sterker kan staan? Let’s brand a better world together! Neem contact op. Dan helpen wij je verder.

MISSCHIEN OOK INTERESSANT

HOE WIL JIJ JE MERK LATEN GROEIEN?(Vereist)

People Planet Profit.
People Planet Profit.
People Planet Profit.