De rol van goede en

zichtbare communicatie in de energietransitie

De energietransitie is in rap tempo aan het versnellen. En dat roept vragen op. Hoe houden we het tempo ervan bij? Wat is de rol van bedrijven hierin? Waar lopen zij tegenaan en hoe krijg je iedereen mee?

Energytransition

Even over

de energietransitie

Een ding is zeker: we moeten zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas en olie. Het liefste volledig onafhankelijk. Waar voorheen klimaat het belangrijkste motief was om onafhankelijk te worden, komt daar nu nog een belangrijke reden bij: de onveilige oorlogssituatie in Oekraïne. Op dit moment draait 92% van de woningen in Nederland op gas. 50% van dat gas komt uit Rusland*. Het huidige doel van Metropoolregio Amsterdam is om voor het einde van het jaar 15% minder gas te verbruiken, waarmee de afhankelijkheid van Rusland teniet gedaan wordt. Mooie doelstelling. Maar hoe realiseer je dit?

Bedrijven hebben een belangrijk aandeel in de energietransitie. Zij zijn de grootste impactmakers, aangezien zij pro rato het meeste verbruiken. Logisch. Elk bedrijf moet daarom zijn verantwoordelijkheid nemen en de duurzaamheidsstrategie opschroeven. Maar ook burgers kunnen hun steentje bijdragen om de energietransitie te versnellen. Ook jouw bijdrage als individu maakt impact: het geheel is groter dan de som der delen.

Goed, een energiebeleid om te versnellen ligt er. Mooi. Maar dan nu stap twee. Een nog wel belangrijkere, volgende stap. Hoe zorg je ervoor dat iedereen ook mee wil en kan gaan in dat beleid en in de transitie naar duurzame energie? Juist, met communicatie. Duurzaamheidscommunicatie is een cruciale succesfactor om mensen mee te krijgen, en het allerbelangrijkste, aan te zetten tot actie. Iets waar veel bedrijven nog mee struggelen, maar wat heel waardevol kan zijn.

De rol van

communicatie in de energietransitie

Goed voorbeeld

doet volgen

Een voorbeeld van de rol van communicatie in dit geheel, is de uitspraak “monkey see, monkey do”. Beter bekend als “goed voorbeeld doet volgen”. Door duidelijk en zichtbaar te communiceren over wat je doet, zet je een ander aan dit ook te doen. Een voorbeeld van een campagne die dit principe volgt, is “Amsterdam Aardgasvrij, Dat kunnen wij.”. Een campagne die wij creëerden voor de gemeente Amsterdam. De gemeente stimuleert hiermee Amsterdammers om van het gas af te gaan door middel van voorbeelden van Amsterdamse huishoudens die al aardgasvrij zijn gegaan.

Een ander voorbeeld is de huidige campagne van de Rijksoverheid “Zet ook de knop om”. Een campagne met 5 praktische tips om zelf energie te besparen én die inzichtelijk maakt wat dit je financieel oplevert (tot wel duizenden euro’s per jaar!). Ook hier is het belangrijk dat deze campagne, en dus de communicatie, goed zichtbaar is om het domino effect te bewerkstelligen. Weten is kunnen, en kunnen is doen. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan de energietransitie en komen we samen verder.


*BRON: RTL Nieuws
hoe wil jij je merk versterken?(Vereist)

People Planet Profit.
People Planet Profit.
People Planet Profit.