3 tips voor

krachtige copy binnen online communities

Community building is misschien wel de grootste marketing-hack voor merken. Niet voor niets zijn ze razend populair, en schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Een succesvolle online community is een veilige, vertrouwde en dynamische omgeving. Met betrokken leden, die jou en elkaar vertrouwen. Die hier steun, verbondenheid en advies vinden, en kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen. Maar zo’n online plek opzetten én levendig houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je nou voor een community die succesvol en betrokken is?

Met woord, onder andere. Krachtige copy. Copy die aanspreekt, opvalt, goed afgewogen is, mensen in beweging brengt. Iets dat onze copywriters toepassen binnen verschillende communities voor onze klanten. Drie tips voor hoe je copywriting op de juiste manier inzet voor jouw online community.

Copywriter online community

tip 1

Verdiep je in je doelgroep, en pas je toon daarop aan

De eerste en allerbelangrijkste stap is weten tegen wie je praat. Hoe ziet je doelgroep er uit? Wat zijn vragen die zij hebben? Welk probleem los je voor ze op?

Hierbij is het slim om een ijkpersoon te maken: een fictief persoon die jouw doelgroep representeert. Hou deze persoon altijd in je achterhoofd wanneer je communiceert met je communityleden. Heb je nog geen ijkpersoon voor jouw doelgroep? Ga een middag met je collega’s zitten, overleg hoe jullie deze persoon voor je zien en vul samen een van de standaard templates hiervoor in.

Goed, je doelgroep heb je in kaart gebracht. Nu is het belangrijk om je toon hier op af te stemmen. Hoe wil je klinken en overkomen als merk? Begripvol, serieus, grappig, formeel of liever wat informeler? Probeer in ieder geval altijd een vriendelijke en verwelkomende toon aan te houden. Menselijke emotie is key op social media. Wees dus niet té formeel bij het omgaan met serieuze problemen. Ja, mensen willen duidelijke informatie en feiten van merken. Maar ze moeten wel met empathie worden overgebracht. Vooral als je reageert op een lastige situatie of een probleem. Zo laat je zien dat je écht betrokken bent bij een vraagstuk van je communityleden.

Daarbij kan het handig zijn om, puur ter inspiratie, een Q&A voor jezelf op te stellen voor de meest gestelde vragen. Wissel daarbij wel af in formulering, en geef nooit aan meerdere personen exact hetzelfde antwoord. Dat komt onpersoonlijk over. Mensen willen praten met mensen, niet met robots.

tip 2

Vind de juiste tone of voice

De gouden (communicatie)regel

``zend niet alleen, maar luister ook naar je doelgroep.``

tip 3

Luister naar je doelgroep en stel vragen

Last, but not least: luister naar je communityleden. Toon oprechte interesse en vraag naar hun behoeftes en ervaringen. Hoe ervaren zij iets? Wat is hun mening of beleving? Maar ook: wat zouden zij graag in de community terug willen zien? Zo bouw je echt een band op, waar je later weer profijt van hebt. Met hun input kun je je community en content weer optimaliseren. Maak bijvoorbeeld content aan de hand van onderwerpen die zij aangeven graag terug te zien. Co-creatie: een van de sterkste vormen van communicatie die er is.

hoe wil jij je merk versterken?(Vereist)

People Planet Profit.
People Planet Profit.
People Planet Profit.