Swap Sint’s speelgoedruilbeweging weer groot succes

Door Hannah Bonset op 06 dec, 2022

Hoor wie… ruilt daar kind’ren? Ook dit jaar maakten we met Swap Sint, een initiatief van Swip Swap om het Sinterklaasfeest voordelig, duurzaam en slim te vieren, weer impact. Véél impact. Maar liefst 120 landelijke speelgoedruilmarkten vonden er plaats, waar in totaal 63.000 stuks speelgoed werden geruild. Daarnaast lanceerden we ook voor het eerst Swap Sint’s gloednieuwe, drie dagen durende speelgoedruilwinkel op de Raamgracht. In deze tijdelijke pop-up store van de groene Sint konden ouders en kinderen hun cadeaus ruilen voor de feestdagen, in plaats van deze nieuw te kopen. Een grote hit!

Zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven

Het ruilprincipe van Swap Sint draagt bij aan een duurzamere wereld door overconsumptie tegen te gaan. Het motto? Zinloos consumeren, leidt tot zinloos produceren. Via de ruilmarkten en de pop-up store wil Swap Sint een cultuuromslag creëren in consumentengedrag en tweedehands, eerste keus maken door zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven te geven. Geen toeval dus dat de pop-up ruilwinkel open was tijdens Black Friday.

Elk jaar zet het BABW team zich met skill-based vrijwilligerswerk een aantal uur per week in voor Swap Sint. Dit jaar onder andere met de Swap Sint speelgoedruilwinkel, waar we drie dagen vrijwillig stonden. Een mooie manier om bij te dragen aan een voor ons belangrijk thema!

 

‘O, kom er eens kijken’

Maar liefst 80 ouders en kinderen kwamen langs in de pop-up store om te Swap-Sinten, en gingen naar huis met nóg mooier speelgoed. Voor hun meegebrachte speelgoed ontvingen zij ruilpunten, waarmee zij weer ander mooi speelgoed konden uitzoeken. In totaal werden er in de winkel ruim 400 stuks speelgoed geruild. Van een drone, longboard, mini muziekinstrumenten, oneindig veel puzzels, autootjes en boekjes tot aan een playmobil villa en een knikkerbaan: alle soorten speelgoed waren te vinden in Swap Sint’s speelgoedparadijs. Veel verraste kinderen verlieten dolgelukkig de store. Al het overgebleven speelgoed doneerden we na afloop aan de Voedselbank. 

 

Ruilen steeds meer ingeburgerd

Elif: “Het succes van de pop-up ruilwinkel laat maar weer eens zien dat ruilen steeds meer ingeburgerd raakt. We zien zoveel enthousiaste ouders die het ruilprincipe omarmen en zich zo bij de Swap Sint beweging aansluiten. Dat is ook ons doel met Swap Sint: ruilen de norm maken. Want waarom elk jaar weer nieuw kopen, als je ook kunt ruilen met elkaar?” 

En ook duurzame vlogger Roosmarijn Koster, die langskwam in de store, sluit zich hierbij aan: Het leuke aan Swap Sint is dat het niet alleen scheelt in je portemonnee, maar ook beter is voor het milieu.”

 

 

Categorie: return-on-society

Tags:

Geen reacties

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.


Contact
Ons