Merkpositionering: 3 vragen aan merkstrateeg Peter Heshof

Door Hannah Bonset op 13 aug, 2020

Een sterke merkpositionering is de basis voor een succesvol merk of bedrijf. Want geen duidelijke en onderscheidende positie innemen, betekent voor de consument geen reden tot kiezen voor jouw merk. Daarom is het zaak om als merk je merkpositionering goed op orde te hebben. Maar hoe doe je dat precies, waar begin je en waar bestaat een sterke merkpositionering anno 2020 uit?

Wij vroegen het Peter Heshof, merkstrateeg, trendwatcher en oprichter van Trend & Marketingbureau Bloom en expert op het gebied van merkpositionering. Peter: “In de praktijk zie ik vaak merken en organisaties niet of te laat reageren op de veranderende tijdgeest. Terwijl stil staan in deze tijd geen optie is.”

  1. Wat is merkpositionering precies volgens jou?

Voor mij is merkpositionering dat onderdeel van je merkidentiteit, of je merk-DNA, wat je in de etalage wilt zetten.

 

  1. Waar bestaat een goede merkpositionering voor je duurzame merk uit?

Een merkpositionering die eerst helder maakt wat het voordeel voor de consument is, en daarna voor de wereld. Bij duurzame merken schuilt vaak het gevaar dat ze zich enkel concentreren op redenen waarom het goed is voor het milieu, de planeet of de samenleving. Terwijl de allerbelangrijkste vraag is: wat is het voordeel voor die consument? De eerste vraag die consumenten zichzelf stellen bij het zien van een merk luidt ‘what’s in it for me?’ Wat heb ik eraan, wat is mijn voordeel? Vervolgens zullen ze zich pas afvragen of het ook goed is voor de wereld. Die volgorde aanhouden is daarom heel belangrijk.

 

Een merk dat dit heel goed begrepen heeft is Tony Chocolonely. Hun slogan begint met ‘wij zijn crazy about chocolate”, gevolgd door “serious about people”. Zij snappen heel goed dat je eerst moet beginnen met dat het gewoon om chocola draait en dat die lekker moet zijn, en je het daarna pas gaat hebben over je duurzame ambities: de weg naar slaafvrije chocolade. Zij vervullen de chocolabehoefte én vervolgens willen ze de consument een goed gevoel erbij geven, dus zorgen ze voor een chocola die eerlijk is. Wanneer je het als merk alleen maar hebt over die eerlijke chocola en de consument zichzelf moet afvragen “maar is het ook lekker?”, dan zul je je product niet verkopen.

 

  1. Hoe kom je tot een sterke merkpositionering?

Starten vanuit je merkidentiteit en deze in kaart brengen. Wanneer ik voor klanten werk, dan begin ik ook altijd het merk DNA eerst te maken. Deze bestaat uit drie onderdelen:

 

  1. Het domein waarin je actief wilt zijn;
  2. Je purpose – waarom bestaan we dan in dat domein, het bestaansrecht;
  3. Je merkwaardes – die geven antwoord op de vraag: hoe doen we dat? Op wat voor manier gaan we die purpose waarmaken?

 

Heb je deze drie vragen beantwoordt, dan heb je je merkidentiteit (merk DNA) bepaald. De volgende vraag is dan, nu mijn merkidentiteit is vastgesteld, wat ga ik in de etalage zetten? Mijn purpose, of mijn merkwaarden? Ben je een nieuw merk: begin met je purpose. Je wilt je bestaansrecht nog uitleggen. Maar ben je een bestaand en gevestigd merk dan weet men wel waar je voor staat, en kun je meer gaan kijken naar de manier waarop je het wil uitdragen: op een hele sociale manier, of een inspirerende manier? Neem Ikea bijvoorbeeld: zij zitten sterk op inspiratie als merkwaarde.

 

Anderen lazen ook

3 vragen aan: SophieGreen

Categorie: business

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons