Do Good People: drie vragen aan Swinkels

Door Hannah Bonset op 24 jun, 2020

Het Corona virus heeft de wereld nog steeds in zijn greep. Veel mensen en ondernemingen zijn door het virus geraakt. Gelukkig zijn er in tijden van crisis ook veel mooie hulpinitiatieven opgezet die veel social impact maken. Goed willen doen en een bijdrage willen leveren zijn bewegingsmechanismen voor mensen, en in tijden van crisis worden deze alleen maar uitvergroot. Hier weten wij bij Branding A Better World alles van: social impact creëren voor onze klanten is immers onze core business. Daarom zetten wij graag een aantal van deze initiatieven, opgezet door echte Do Good People, in de spotlight. Om je te inspireren, een glimlach op je gezicht te toveren of misschien wel dat kleine duwtje in de juiste richting te geven. Lees hun verhalen en B-inspired!

In the spotlight: bierbrouwerij Swinkels!

Deze week gaan we in gesprek met familiebedrijf en bierbrouwerij Swinkels, brouwer van Bavaria en La Trappe bier. Swinkels besloot handalchol te maken van hun overgebleven voorraden bier. Drie vragen aan hun bijzondere initiatief opgericht in tijden van de coronacrisis.

 

  1. Wat doen jullie?

We besloten eind maart om handalcohol te maken van onze restvoorraden bier, omdat er in de zorg een enorme vraag naar desinfectiemiddelen was vanwege de coronacrisis. Het bier dat we hiervoor gebruikt hebben, hebben we teruggehaald uit onze (toen nog) gesloten horecazaken. Deze handalcohol hebben we vervolgens belangeloos beschikbaar gesteld aan meer dan 1.200 zorginstellingen, waaronder huisartspraktijken, thuiszorgorganisaties, fysiotherapiepraktijken, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Om handalcohol te kunnen maken van bier, werd allereerst de alcohol uit het bier gedestilleerd. Voor het destilleren van de alcohol gebruikten we de brouwinstallatie die we normaliter gebruiken voor het produceren van alcoholvrij bier. We hebben wat wijzigingen in de installatie aangebracht om deze exercitie te kunnen doen. De gedistilleerde alcohol concentreerden we met die installatie tot 80%. Vervolgens hebben we hieraan waterstofperoxide en glycerine toegevoegd, zodat het middel smeerbaar werd en het uitdrogen van handen werd verminderd. Het alcoholarme bier dat overbleef na het destilleren van de alcohol, werd gebruikt als veevoer. Zo hebben we de biervoorraden volledig duurzaam hergebruikt.

We werkten met een tijdelijke vergunning, dus inmiddels zijn we gestopt met de productie van handalcohol.

 

 

  1. Waarom doen jullie dit?

Omdat de horeca gesloten waren, waren we sowieso al van plan om het bier van onze horecazaken terug te halen. Bier in een aangebroken tank voldoet namelijk na een tijdje niet meer aan onze kwaliteitseisen, en we vonden het belangrijk dat consumenten van een vers biertje konden genieten zodra horeca weer open ging. Om dit ‘restbier’ op een goede manier te hergebruiken, heeft een speciaal samengesteld team binnen een paar dagen uitgevonden hoe we hiervan handalcohol konden produceren. We begrepen namelijk dat er nijpende tekorten aan desinfectiemiddel waren in de zorg en wilden graag ons steentje bijdragen in de strijd tegen het virus. Onze horecaondernemers ontvingen een tank met vers bier zodra ze weer opengingen, dus zo sneed het mes aan twee kanten.

We proberen als familiebedrijf innovatief en oplossingsgericht te zijn, ook in tijden van crisis. Dat we binnen enkele dagen de productie van handalcohol op poten hebben kunnen zetten, laat zien hoe kort de lijntjes zijn binnen ons bedrijf. Daarbij hebben we circulariteit hoog in het vaandel staan en past dit initiatief perfect in ons streven restproducten hoogwaardig te hergebruiken.

 

  1. Wat heeft het jullie gebracht?

We hebben 1.200 zorginstellingen belangeloos kunnen helpen aan desinfecterende middelen op het moment dat zij het ’t hardst nodig hadden. Toen we naar buiten brachten dat we hiermee bezig waren, kregen we vanuit allerlei partners handreikingen om ons belangeloos verder te helpen. Omdat de vraag vanuit zorginstellingen ontzettend groot bleek, bleek al snel dat we met onze eigen productie niet aan de vraag konden voldoen. Daarom zijn we gaan samenwerken met partners die ons belangeloos hebben geholpen bij het produceren, afvullen en distribueren van de handalcohol. Het heeft ons dus waardevolle samenwerking opgeleverd met partners.

Daarnaast heeft het ons laten zien hoe slagvaardig ons familiebedrijf is, omdat we dit in enkele dagen hebben kunnen opzetten. De betrokkenheid van onze mensen heeft ervoor gezorgd dat dit project succesvol is verlopen. Tot slot hebben we natuurlijk veel aandacht gekregen voor ons initiatief, waardoor we hopelijk ook andere bedrijven hebben kunnen inspireren een steentje bij te dragen.

 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een betere wereld? Wij denken graag met je mee!

 

Anderen lazen ook

Video: Wat is Brand Social Impact?

Do Good People: drie vragen aan Vereniging Rembrandt

 

Categorie: brand-social-impact

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons