3 vragen aan: Burgerinitiatief Klimaat Dokter

Door Iris Butter op 17 okt, 2022

We kunnen niet meer om de klimaatcrisis heen. Dat we allemaal zorgen hierover hebben, is niet meer dan normaal. Maar wat doe je met die zorgen? De Klimaat Dokter wil de zorgsector wakker schudden en artsen uitnodigen om duurzame keuzes te maken. De rode draad? Wat goed is voor het milieu, is ook goed voor de gezondheid. “Minder vuile lucht betekent ook minder longklachten”, aldus klimaat dokter Anne Roosendaal.

Beeld Martijn Gijsbertsen

 

Vorig jaar kwam De Klimaat Dokter nieuw binnen op plek 12 in de Trouw Duurzame 100, en ook dit jaar behaalden ze een mooie plek in de lijst. Maar wat heeft het hen opgeleverd? En wat zijn de plannen voor de toekomst? 3 vragen aan De Klimaat Dokter.

1. Wat heeft de Trouw Duurzame 100 Klimaat Dokter gebracht?

De Trouw Duurzame 100 heeft De Klimaat Dokter een stuk bekendheid en autoriteit gegeven. En niet onbelangrijk: het is een hele fijne bevestiging dat je goed bezig bent. Het is vooral heel leuk, maar ook bij vlagen best zwaar om je in te zetten voor het klimaat. Er is altijd meer te doen en hoeveel je ook doet: het slechte klimaatnieuws blijft tegelijkertijd doorgaan. Systeemverandering vergt vertrouwen dat wat je doet impact maakt, ook al zie je niet direct resultaat. Het is heel belangrijk om daarom ook je successen te vieren en elkaar aan te moedigen. De Trouw Duurzame 100 doet precies dat voor de burgerbewegingen in de lijst.

 

2. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

De workshops, lezingen en scholingen zijn een groot succes. Dat is mooi, want je kunt het beste groen inspireren als je in dezelfde ruimte bent als je collega’s. Het doel voor het komend jaar is meer collega’s weten te bereiken. Enerzijds via de genoemde workshops etc, anderzijds om de basis van inspiratie op de site uit te breiden. Mijn droom is dat ik over een jaar meerdere groene collega’s heb die inspirerende artikelen, tips en leuke duurzame zorg-content aanleveren en van De Klimaat Dokter een heus online magazine te maken voor en door duurzame dokters (in spé).

 

3. Wie is voor jou echt een voorbeeld als het gaat om een duurzame wereld?

”Femke Sleegers vind ik een hele inspirerende vrouw. Hoe zij haar talent, kennis en kunde inzet voor systeemverandering. Zij is voor mij een voorbeeld hoe zij én zelf haar leven duurzaam inricht én tegelijk het daar niet bij laat en zich hard maakt voor verandering op grotere schaal.”

 

Anderen lazen ook

BABW doet verslag van de Trouw Duurzame 100 uitreiking

3 vragen aan: Trouw Duurzame 100-jurylid Elif

 

Categorie: trouw-duurzame-100

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons