3 vragen aan: Burgerinitiatief Aardpeer

Door Iris Butter op 04 okt, 2022

Over twee dagen is de onthulling van de Trouw Duurzame 100. Een inspirerende lijst met uiteenlopende projecten, van groot tot klein. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: bijdragen aan een betere, groenere wereld.

In 2021 waren de initiatieven die zich richten op een duurzame bodem en een gezond voedselsysteem, goed vertegenwoordigd. Aardpeer  is een initiatief dat via de uitgifte van obligaties groene boeren wil steunen en landbouwgrond betaalbaar wil houden. Zij eindigden vorig jaar op een mooie 6e plaats. Tijd voor een terugblik!

1. Wat heeft de Trouw Duurzame 100 Aardpeer gebracht?

”Aardpeer wil zorgen dat een derde van de Nederlandse landbouwgrond op termijn weer natuurvriendelijk wordt. Daarom helpen we boeren die schoon en vriendelijk voor dieren, planten en mensen willen boeren. De Trouw Duurzame 100 geeft ons erkenning en bevestiging dat we maatschappelijke urgentie en relevantie hebben; en dat geeft ons energie om te werken aan onze missie. ”

 

2. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

”Onze plannen voor de toekomst zijn eenvoudig samen te vatten: zoveel mogelijk natuurvriendelijke boeren aan grond helpen. Hierbij willen we binnen 1 generatie op een derde van de landbouwgrond in Nederland (=ca. 600.000 ha) regeneratief wordt geboerd, waarvan 10% door Aardperen (BD grondbeheer, Herenboeren, maar ook vergelijkbare initiatieven die zich aansluiten). Bij regeneratieve landbouw wordt niet alleen gekeken hoe de negatieve impact verminderd kan worden, maar wordt ook gewerkt aan herstel en juist gebruik van natuurlijk processen. Niet tegen, maar met de natuur werken dus. In het perspectief dat we in 3 generaties helemaal regeneratief zijn (het heeft ook drie generaties gekost om te komen waar we nu zijn beland – de verkeerde kant op, welteverstaan). Hoewel dit eenvoudig klinkt, is er een lange weg te gaan. Vandaar dat we de tijdspanne van een generatie ervoor nemen.”

 

3. Wat doen jullie om je zichtbaarheid te vergroten?

”Onze zichtbaarheid vergroten doen we via het werven van investeerders, donateurs, samenwerkingen, zoals in het ‘Groenboerenplan’ en het ‘Samen voor grond’ manifest, en natuurlijk via leuke en inspirerende posts via social media.”

 

Op donderdag 6 oktober wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bekendgemaakt welk burgerproject dit jaar wordt uitgeroepen tot de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100. Tijdens deze avond is er ook ruimte voor de verhalen achter de mooie initiatieven en komen er experts aan het woord over actuele onderwerpen die het klimaat nu bezig houdt. Je kunt je hier aanmelden als je live aanwezig wilt zijn of kijk mee via de livestream.

Anderen lazen ook

3 vragen aan: Trouw Duurzame 100-winnaar ABP Fossielvrij

3 vragen aan: Trouw Duurzame 100-jurylid Elif

 

Categorie: trouw-duurzame-100

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons