Wat is purpose marketing?

Door Hannah Bonset op 22 feb, 2021

Purpose marketing is een term die je als communicatie-expert waarschijnlijk steeds vaker om je heen hoort vallen. De drive onder marketeers om aan purpose-driven marketing te doen is afgelopen jaar weer sterk gegroeid: maar liefst 70% zegt dat zijn of haar organisatie al een positieve bijdrage levert aan de maatschappij.¹ Met de komst van corona lijkt het belang ervan dus alleen nog maar sterker toegenomen. Maar hoe ziet purpose marketing er anno 2021 nou precies uit volgens ons, en hoe geef je hier een sterke, creatieve invulling aan?

Purpose marketing: minder roepen, meer doen!

Voor wie het toch gemist heeft: purpose marketing is in a nutshell de rol en maatschappelijke verantwoordelijkheid die je als organisatie inneemt voor een betere wereld, en het communiceren hierover. Je misschien ook wel beter bekend als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO). Maar hoe neem je als merk nou die maatschappelijke rol in op een manier die creatief en geloofwaardig is, en ook nog eens bij je merk past?

Elif, founder van Branding A Better World: “ons motto is: minder roepen, meer doen. Dat wil zeggen, niet alleen helder voor ogen hebben wat je met je merk wil bijdragen aan een betere wereld, maar ook daadwerkelijk die extra stap willen zetten. Impact maken en een echte bijdrage leveren aan een maatschappelijk probleem. Iets dat naar ons idee steeds meer mag gebeuren!”

 

Purpose marketing voorbeelden met Brand Social Impact

Gelukkig zijn er genoeg merken die niet alleen willen zeggen, maar vooral ook willen doen. Voor deze merken gaan wij maar al te graag aan de slag, en zetten we het merk centraal in het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door middel van onze Brand Social Impact methode gaan wij eerst op zoek naar de ‘why’ – dat wil zeggen de kern – van jouw merk. Vanuit de core business van jouw bedrijf kijken we vervolgens hoe we purpose kunnen verbinden aan concrete acties met impact.

Want zoals de bekende woorden uit de TED-talk van Simon Sinek luiden: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.” Wil je purpose marketing succesvol toepassen dan is het belangrijk dat je als merk ook weet waar je voor staat om het in te kunnen zetten met de juiste, oprechte bedoelingen. Pas dan heeft purpose marketing effect.

 

Margiet Belbuddy’s

Initiatieven met purpose ontwikkelen is iets dat wij al voor veel merken deden. Zo ook voor magazine Margriet met de ‘Margriet Belbuddy’s’ campagne. We lanceerden een campagne rondom het thema eenzaamheid onder jongvolwassenen in de Week tegen Eenzaamheid. Hierbij draaiden we de rollen om: in plaats van jongeren die zich inzetten om ouderen te helpen, werden Margriet lezeressen met levenservaring ingezet als belbuddy’s om jongeren te helpen. De hele maand oktober konden jongeren bellen met een Margriet belbuddy voor een luisterend oor. Zo doorbraken we het taboe rondom eenzaamheid onder jongvolwassenen, en genereerden we daarmee positieve impact en een herpositionering voor Margriet als merk.

 

‘Uitje Bed’

Een ander voorbeeld is ons social impact initiatief ‘Uitje Bed’ voor Stichting Genees-Kunst, waarbij we kunst naar het ziekenhuisbed van ernstig zieke patiënten toebrachten. Dit in de vorm van een digitale LIVE dansvoorstelling door Nederlands Dans Theater (NDT), die door ruim 120 patiënten in 26 verschillende ziekenhuizen door heel Nederland werd bijgewoond. Hiermee gaven we deze patiënten, die door hun ziekte (lange tijd) in isolatie leven, weer even het gevoel deel uit te maken van de samenleving.

Om het initiatief tot stand te brengen betrokken we Nederlands Dans Theater en farmaceut Novartis. Bij BABW geloven we namelijk in de kracht van samenwerken; een route die wij vaak kiezen. We verbinden verschillende partijen die vanuit hun merkwaarden een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld, en daarmee ook hun merk versterken.

 

Voorbeelden van social impact brands die niet alleen hard roepen, maar vooral ook doen. Die we hielpen door echt bewezen impact te maken en dit ook op een creatieve wijze te laten zien.

Wil jij goed beginnen en ook meer doen op het gebied van purpose marketing? Neem contact met ons op!

 

¹ BRON: de Grote Marketing Enquête 2020

 

Anderen lazen ook

Video: Wat is Brand Social Impact?

 

Categorie: brand-social-impactbusiness

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie


Contact
Ons