Hoe impact maken in crisistijd cruciaal is en merkgroei stimuleert
Door Hannah Bonset op 04 apr, 2022
Bij een crisis denk je in eerste instantie aan gevaar, nood, onzekerheid en angst. En terecht. Toch suggereerde John F. Kennedy ooit dat het woord crisis, ontleend aan het Chinese “Wei Jie”, ook een tweede betekenis heeft: kans. De gedachte erachter? Uit een crisis kunnen ook kansen voortkomen. Hoe vervelend de situatie ook is. Een crisis vraagt namelijk om (snelle) verandering. Om creatieve oplossingen en actie, om de ontstane problemen en beperkingen het hoofd te bieden. Zie het als een aanjager, een impuls, voor verandering.

Een crisis als de corona pandemie had niet alleen directe impact op ons eigen dagelijks leven. Ook op de continuïteit van bedrijven en organisaties. Persoonlijk contact verdween grotendeels, personeel ging thuiswerken, mensen moesten vanuit huis aankopen doen en winkels kregen grote logistieke uitdagingen. En ook de klimaatcrisis en de huidige oorlogssituatie in Oekraïne, hebben grote gevolgen.
Uit onderzoek¹ blijkt dat 90% van de business executives dan ook verwacht dat de gevolgen van COVID-19 de manier waarop zij zaken doen, de komende vijf jaar fundamenteel zal veranderen. Maar, meer dan driekwart was het er ook over eens dat de crisis belangrijke nieuwe kansen voor groei creëert. Crisis of niet, één ding blijft namelijk altijd staan: je core business. Dit is de plek van waaruit je moet gaan denken. En handelen.
Crisis als kans: groei voor de wereld én voor je merk
Als we crisissen ook als kansen gaan zien en vanuit hier veranderingen gaan toepassen, dan komen we ook tot maatschappelijke- of klimaatgerelateerde oplossingen. Oplossingen waar niet alleen groei in zit voor de wereld, maar ook voor je bedrijf. Want wie goed doet als bedrijf, is goed vanuit de kern, wat weer verdere positieve bewegingen in gang zet. Het aantrekken van nieuwe klanten, nieuw personeel, interne cohesie en tevreden stakeholders, om maar wat te noemen.
Laten we daarom de kans van de crisis om ons sterker te maken, niet laten liggen. Laten we de kans om te laten zien wat we écht belangrijk vinden en waar we ons voor willen inzetten, niet laten liggen. Alleen zo versterk je je merkwaarde en blijf je echt relevant. Elif Algu, oprichtster en creatief strateeg:
We hebben allemaal te maken met de grote uitdagingen van deze tijd, dus moeten we er allemaal wat aan doen. Door niet af te wachten, maar juist door verder te gaan, kun je als merk of bedrijf nu een cruciaal verschil maken. Deze tijd vraagt echt om bedrijven en merken die, vanuit hun kernwaarden, de wereld beter willen achterlaten dan toen ze hem vonden.
Return On Investment = Return On Society
Key hierbij is om eerst goed te kijken naar jouw core business. Waar sta je nu als merk, en waar liggen kansen? Bij Branding A Better World inspireren wij bedrijven al 10 jaar om via deze gedachtegang te werken. We hebben er een methodiek voor ontwikkeld: Return On Society. Hierbij zetten we jouw merk centraal in een positieve bijdrage aan een relevant maatschappelijk- of milieuprobleem.
Daarmee gaan we nog een stapje verder, door jou als merk ook echt iets goeds te laten doen. Vervolgens zorgen we dat die oplossing ook de aandacht krijgt die het verdient. Zo wordt de oplossing die je inzet eigenlijk de ‘campagne’ voor je merk. En behaal je niet alleen financieel rendement, maar nog veel belangrijker: sociaal rendement. Je Return On Investment wordt ook je Return On Society.
Benieuwd hoe jouw merk impact kan maken? Wij inspireren je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
¹ BRON: McKinsey & Company, 2020.
Categorie: return-on-society
Tags: crisisimpactkansmaatschappelijke betrokkenheidmaatschappelijke impactmerkenpositieve bijdragereturn on society
Geen reacties